KvK-nr: 51171805   -   Rekeningnr. Rabobank: NL86RABO0158303962
De kinderenDe kinderen van Kiota children's support centre zijn zowel jongens als meisjes in de leeftijd van 4 tot 18 jaar.

Ze hebben allemaal hun eigen verhaal wat duidelijk maakt
waarom zij in dit kindertehuis zijn opgevangen.


Wanneer je onderstaande verhalen van de kinderen leest, zie je onder wat voor trieste omstandigheden zij hebben geleefd voordat zij naar het kindertehuis kwamen. Het kan gaan om mishandeling, seksueel misbruik, of pure armoede, ouders die overleden zijn of ouders die (zware) alcoholisten zijn. Ze worden vaak meegenomen na observatie in de sloppenwijken. Dit gebeurt in overleg met de DCO (District Children's Office) waar ze geregistreerd worden. Wanneer ze in het kindertehuis komen, dan komen ze terecht in een veilige omgeving waarbij er fatsoenlijk onderdak voor ze is en ze voldoende voedsel, medische aandacht en onderwijs krijgen.

Alle kinderen gaan naar school vanaf 4 jaar. Ze hoeven slechts 5-10 minuten te lopen om bij hun school aan te komen. Aangezien Kenia een kolonie is geweest van Engeland, is het uniform hier ook volledig ingeburgerd en moeten ze dus in uniform naar school. 

Vanaf het moment dat de kinderen 18 jaar zijn verlaten ze het kindertehuis en zitten ze waarschijnlijk op dat moment op een kostschool. Van daaruit worden ze klaargestoomd in samenwerking met Kiota voor een leven waarin ze op eigen benen kunnen staan. Natuurlijk staan wij ze altijd terzijde! 


Benieuwd naar hoe een dag in Kiota eruit ziet?


5.30 uur: 
de huismoeder staat op om thee en ontbijt voor de kinderen te maken

05.45 uur:
de grotere kinderen staan op en halen beneden in de buitenkeuken emmers met water om zich te wassen en trekken hun schooluniform aan

06.00 uur:
na het wassen ruimen de grotere kinderen hun kamer op en zetten alvast emmers water klaar voor de iets kleinere kinderen 

06:30 uur:
de grotere kinderen krijgen ontbijt en de kleinere kinderen worden wakker gemaakt, wassen zich/ worden gewassen en kleden zich aan/worden aangekleed door de andere kinderen, de huismoeder en/of de vrijwilliger(s)

07:00 uur:
de grote kinderen gaan naar school en de kleinere kinderen beginnen aan hun ontbijt

07:15 uur:
de overige kinderen vertrekken naar school en de kleinste vier kinderen worden naar school gebracht door de huismoeder of de vrijwilligers 

08:00 uur:
de andere huismoeder en huisvader komen en helpen met opruimen en schoonmaken

10:00 uur:
de kleding wordt gewassen door de huismoeders

14:00 uur:
de huismoeder begint met het voorbereiden van het eten voor de avond 

16:00 uur:
de kleinste kinderen komen terug van school en beginnen gelijk met hun huiswerk

16.30 uur:
de grotere kinderen komen terug van school en beginnen met hun huiswerk, ondertussen worden de kleinere kinderen gedoucht, krijgen vrije tijds kleding aan en gaan spelen

17:00 uur:
de grotere kinderen gaan zich douchen trekken vrijetijds kleding aan en gaan verder met hun huiswerk 

18:30 uur:
alle kinderen gaan eten 

20:00 uur:
bidden en dagafsluiting met de kinderen. De kleinsten gaan gelijk naar bed

20:30 uur:
de rest van de kinderen gaat naar bed

Op zaterdag gaan de oudere kinderen in de ochtend naar school. De kleinere kinderen blijven thuis en spelen buiten en bij slecht weer kijken ze graag naar tekenfilms. Voor de rest van het weekend spelen de kinderen rondom het huis en vermaken zich met de eenvoudigste dingen, zoals beestjes, steentjes, houtjes, autobanden en spulletjes die ze gekregen hebben van vrijwilligers. Ze helpen ook mee met bepaalde huishoudelijke taken om op die manier ook te leren wat ze te wachten staat als ze weggaan bij het kindertehuis.


• gedeeltelijk gesponsord •


Bosco Waweru - 17 jaar

Bosco is de oudere broer van Simon (lees de achtergrond van de twee broers bij Simon). Bosco is een erg intelligente jongen die als beste uit de bus komt in de klas. Tijdens het huiswerk maken in Kiota wordt hij dan ook regelmatig ingeschakeld om de andere kinderen te helpen met hun huiswerk. Daarnaast houdt Bosco enorm van voetballen en ook hier blijkt hij talent in te hebben. Later wil hij graag luchtvaart ingenieur worden.

• gedeeltelijk gesponsord •


David Mbugua - 13 jaar

David (hij wordt meestal Mbugua genoemd) is samen met zijn 1 jaar oudere broer, Kennedy, naar Kiota gekomen. Voordat de broers naar Kiota kwamen, leefden ze bij hun oma nadat hun moeder 1 jaar na de geboorte van David is overleden. Hun vader was een alcoholist die meestal niet thuis was. Ze woonden onder armoedige omstandigheden aan de voet van de Kilimambogo (berg) in Thika waar veel zandvlooien voorkomen. De voetjes van David en Kennedy waren ernstig aangevreten door deze zandvlooien. Door de medewerkers van Kiota zijn ze naar het ziekenhuis gebracht waar de zandvlooien met een naald en later met medicijnen zijn verwijderd.

David is een erg rustige en lieve jongen die graag spelletjes speelt. David ging toen hij bij zijn oma woonde al naar de kleuterschool dus op school kan hij goed meekomen. Hij wil later graag ingenieur worden.
• gedeeltelijk gesponsord •


Irene Twili - 15 jaar

Irene is samen met haar tweelingzus Josephine in augustus 2012 in Kiota opgenomen. Ze hebben nog zes jongere broertjes en zusjes. Voor de tweeling naar Kiota kwam, woonden ze alleen met hun moeder omdat hun vader is overleden aan AIDS. Hun moeder is eveneens besmet met het HIV-virus en krijgt hier medicijnen voor van een kliniek in de buurt. Hun moeder verdient geld met dagelijkse klussen zoals het leggen van tegels en het wassen van kleding om met het weinige geld dat ze daarvoor krijgt haar gezin te onderhhouden.

Irene is een erg verlegen meisje. Ze is vrij stil maar weet wel heel goed wat ze wil. Op school doet ze het goed en hoopt dan ook dokter te worden.

• gedeeltelijk gesponsord •


James Litunya - 10 jaar

James is samen met zijn twee jaar oudere broer, Peter Ndunda (we noemen hem Ndunda) in 2012 bij Kiota terecht gekomen. De moeder van de broertjes is verslaafd aan illegale alcohol en is als gevolg hiervan psychisch niet in orde. De moeder zorgde niet of nauwelijks voor de broertjes en daarom hebben zij voor hun komst naar Kiota op straat gezworven, op zoek naar eten.

James is de afgelopen jaren gegroeid van een verlegen en schuw jongetje naar een enthousiaste, altijd goedlachse kleine jongen. Hij vindt het erg leuk om naar school te gaan, doet zijn best en behaalt goede resultaten. Buiten schooltijd speelt hij het liefste met auto's en zijn grote droom is om later zijn eigen auto hebben!
• gedeeltelijk gesponsord •


Josphine Mbatha - 15 jaar

Josephine is de tweelingzus van Irene. Ze is lichamelijk een stuk groter dan haar zus. Ze houdt enorm van touwtjespringen en speelt graag met de hoola hoop. Vergeleken met haar zus is Josephine geestelijk langzamer bij bijvoorbeeld het begrijpen en onthouden van dingen die ze op school leren. Ze pakt dingen wat nonchalant op, waarin ze gestuurd wordt om wat meer verantwoordelijkheid te nemen. Op school doet ze erg haar best om mee te komen. Het kost haar wel moeite, maar met enige begeleiding lukt het haar wel. 

• gedeeltelijk gesponsord •


Kennedy Ndambuki - 14 jaar

Kennedy, de broer van David, is een echte druktemaker. Hij houdt er van om de clown uit te hangen en mensen aan het lachen te maken. In de avond helpt Kennedy de kleintjes altijd voor ze naar bed gaan.
Op school doet hij goed zijn best en komt goed mee met de rest. Kennedy wil later dokter worden.

Uit wat voor omstandigheden Kennedy komt, is te lezen bij zijn broer David.
• gedeeltelijk gesponsord •


Loise Alim - 18 jaar

Loise komt samen met haar vijf jaar jongere zus Loise uit Juja. Zij hebben nog acht broertjes en zusjes. Samen woonden ze bij hun moeder en stiefvader. Hun moeder is een hardwerkende vrouw en loopt vele uren om iets te vinden wat ze op de markt kan verkopen. Hun stiefvader doet dagelijks verschillende klussen om geld binnen te krijgen om voor de kinderen te kunnen zorgen. Helaas was het onmogelijk om voor alle kinderen te zorgen en daarom zijn de twee zusjes naar Kiota gebracht. 

Loise is een erg slimme meid. Ze houdt van het schrijven van verhalen. Daarnaast zingt Loise heel graag, zo ook in de kerk. Op school blijven haar talenten ook niet onopgemerkt. Zo was Loise tijdens een schoolwedstrijd waar de school met een zang en dans optreden uitkwam, de leadzangeres. 

Loise zit sinds februari 2016 als eerste kind van Kiota op de middelbare school. 


• gedeeltelijk gesponsord •


Milkah Abolilm - 12 jaar

Milkah komt samen met haar vijf jaar oudere zus Loise uit Juja. Zij hebben nog acht broertjes en zusjes. Samen woonden ze bij hun moeder en stiefvader. Hun moeder is een hardwerkende vrouw en loopt vele uren om iets te vinden wat ze op de markt kan verkopen. Hun stiefvader doet dagelijks verschillende klussen om geld binnen te krijgen om voor de kinderen te kunnen zorgen. Helaas was het onmogelijk om voor alle kinderen te zorgen en daarom zijn de twee zusjes naar Kiota gebracht.

Milkah is qua postuur erg klein. Ook op school loopt ze achter, ze zit een paar klassen lager dan haar leeftijdsgenootjes. Het is een meisje met een vlotte babbel en weet iedereen altijd precies te vertellen wat ze wel en niet moeten doen. Milkah weet nu al dat ze later dokter wil worden.
• gedeeltelijk gesponsord •


Peter Ndunda - 11 jaar

Ndunda is samen met zijn twee jaar jongere broer, James Litunya,  in 2012 bij Kiota terecht gekomen. De moeder van de broertjes is verslaafd aan illegale alcohol en is als gevolg hiervan psychisch niet in orde. De moeder zorgde niet of nauwelijks voor de broertjes en daarom hebben zij voor hun komst naar Kiota op straat gezworven, op zoek naar eten. 

Ndunda (zoals hij genoemd wordt) was al vijf jaar toen hij naar Kiota kwam. Hij heeft dus meer meegekregen van de traumatische omstandigheden waaronder de broertjes hebben geleefd. Ndunda was gewend om voor zichzelf en zijn broertje te vechten. Hij had toen hij net op Kiota kwam, moeite om met de andere kinderen om te gaan. Momenteel kan hij leuk met de andere kinderen spelen, al is hij toch wat op zichzelf. Ondanks dat hij eerder nog nooit naar school was gegaan, doet Ndunda het goed op school.

De achtergrond van Ndunda is te lezen bij zijn broertje James. 


• gedeeltelijk gesponsord •


Simon Mwangi - 14 jaar

Simon is samen met zijn twee jaar oudere broer Bosco in Kiota opgenomen. Hun ouders zijn overleden en ze zijn opgevoed door hun oma. Helaas is hun oma in 2011 overleden, waardoor ze aan hun eigen lot werden overgelaten. Ze hebben gedurende deze tijd wel onderwijs gekregen van een kerk met basisschool, maar geen enkele primaire behoefte zoals eten en onderdak werd hun verder geboden. Ze voorzagen zichzelf in deze behoeften door te bedelen en liepen van plaats naar plaats in de buurt om aan voedsel te komen. Uiteindelijk zijn ze naar een centrum voor straatkinderen gebracht door iemand die een hart voor ze had. Hier konden de broers aansterken.

Simon vindt het leuk om verhalen te vertellen. Op school doet hij het erg goed. Hij maakt moeiteloos zijn huiswerk, al moet je hem af en toe wel wijzen op het feit hij het te snel af wilt krijgen en dus afraffelt.

• gedeeltelijk gesponsord •


John Mariba - 16 jaar

John woont met zijn andere 3 broers (Jimmy, Mathu en Charles) in Kiota en is de oudste van de vier en tevens de meest rustige en stille. John lijkt de meeste achterstand van hen alle vier te hebben. Op school zit hij een paar klassen lager dan zijn leeftijdgenootjes. Toch doet hij erg zijn best en laat zich niet uit het veld slaan. In de eerste instantie lijkt John erg verlegen maar wanneer je hem beter leert kennen, merk je al gauw dat hij toch een ondeugende en ondernemende jongen is.

Hoe hij in Kiota terecht is gekomen, is te lezen bij Charles. 
• gedeeltelijk gesponsord •


Jimmy Mbugua - 12 jaar

Jimmy woont met zijn andere 3 broers (John, Mathu en Charles) in Kiota en is de op één na oudste broer en ook de meest zorgzame. Jimmy helpt graag in de ochtend en avond met het verzorgen van de kleinere kinderen, hij staat altijd voor iedereen klaar. Daarnaast wordt hij ook wel de clowwn van Kiota genoemd, daar hij graag gekke bekken trekt en altijd in is voor een geintje.
Op school gaat het ook goed met Jimmy.

 Hoe hij in Kiota terecht is gekomen, is te lezen bij zijn broertje Charles.
• gedeeltelijk gesponsord •


Eliud Mathu - 10 jaar

Eliud (roepnaam Mathy) woont met zijn andere 3 broers (John, Jimmy en Charles) in Kiota. Hij is de tweede van de vier broertjes. Hij is een erg wijs jongetje dat precies weet wat hij wil. Mathu is altijd op zoek naar avontuur en probeert graag dingen (zelf!) uit die hij dan aan je wil laten zien. Hij is dol op spelletjes en ondanks dat hij graag wil winnen, helpt hij toch graag anderen. Op school doet hij het ook goed.

• gedeeltelijk gesponsord •


Charles Muthoni - 9 jaar

Charles is de jongste in Kiota. Charles is samen met zijn drie oudere broers, resp. Mathu, Jimmy en John in 2012 in Kiota gekomen. De vier broers werden verwaarloosd door hun ouders en hebben op straat gezworven, op zoek naar eten in vuilnisbakken of waar ze dan ook maar eten konden vinden. Ze droegen altijd dezelfde kleren, geen schoenen. Tevens konden ze zich niet wassen of douchen. De broertjes zijn uiteindelijk gered door de District Children's Officer en naar Kiota gebracht.

Charles was bij aankomst zwaar ondervoed. Nu is hij een erg levendige en vrolijke jongen. Hij houdt van knuffelen en weet met zijn charme bijna alles voor elkaar te krijgen.

• gedeeltelijk gesponsord •


Edward Mwangi - 15 jaar

Edward komt van Makongeni in Thika waar hij woonde met zijn moeder en een stuk of 5 andere kinderen. Zijn vader en moeder waren uit elkaar en omdat de moeder niet meer voor ze kon zorgen, heeft ze Edward met zijn 2 oudere zussen verlaten en is met de noorderzon vertrokken met de andere kinderen. Ze werden gered door een ander weeshuis in Gatuanyaga in Thika waar ze 7 jaar gewoond hebben. 
De omstandigheden in dit tehuis waren echter erg slecht. Zij werden blootgesteld aan mishandeling en de algehele verzorging van de kinderen daar was slecht. De oudste zus is hierna helaas op het slechte pad beland en alleen Edward en Carol zijn met hulp van hun hervonden vader naar Kiota overgebracht. 

Edward is een erg vrolijke jongen met vrijwel altijd een grote glimlach op zijn gezicht. Dit kan wel plots omslaan als hij zich niet gehoord voelt. Hij trekt zich dan terug en kan dan erg verdrietig of boos worden. Gelukkig trekt dit vanzelf weer bij of doet een klein gesprekje met hem goed. Hij doet heel hard zijn best op school. Zijn huiswerk wil hij nog wel eens afraffelen maar als je goed met hem gaat zitten weet hij zijn huiswerk nagenoeg foutloos te maken.

 

• gedeeltelijk gesponsord •


Carol Waruchu - 16 jaar

Carol is de twee jaar oudere zus van Edward. Carol lijkt echter wel het jongere zusje van Edward, qua postuur. Ze is een timide meisje dat lichamelijk een jaar of 2 achter loopt. Ook geestelijk is ze niet zo heel snel, waardoor ze een klas lager zit dan dat ze zou moeten zitten. Ze is hier echter wel heel blij mee, omdat ze nu gewoon lekker mee kan doen met de rest van de kinderen. Ze doet in de avonden heel hard haar best met het maken van huiswerk, ze geeft niet op en blijft net zo lang doorgaan totdat ze het snapt. Daarnaast vindt Carol het leuk om in en rondom het huis te helpen, zo vindt ze het leuk om te koken, de was te doen en om schoon te maken.

De reden waarom Carol in Kiota is opgevangen staat beschreven bij haar broer Edward.
• gedeeltelijk gesponsord •


Samuel Waweru - 15 jaar

Samuel komt van Maragua (30 km van Thika) en leefde met zijn 3 zussen tussen de 8 en 16 jaar oud. Nadat hun moeder was overleden leefden ze bij hun oma, daar er geen enkel spoor van de vader te bekennen was. De oma werd helaas te oud om voor de vier kinderen te zorgen. Samuel is pas in juni 2013 bij Kiota gekomen maar is nu al helemaal gewend en hoort helemaal bij de familie.

Samuel is een vriendelijke en aardige jongen. Hij vindt het leuk om te voetballen en hij vraagt niet om aandacht. Als hij hulp nodig heeft, vraag hij dat, bijvoorbeeld om huiswerkt te maken. Hij vindt het verder leuk om te tekenen.


• gedeeltelijk gesponsord •


Sharon Wayua - 16 jaar

Sharon komt van de Mathare sloppenwijken in Nairobi waar ze met haar moeder, zus en broertje leefde. Haar moeder is verslaafd aan goedkope illegale alcohol en liep meestal dronken rond. Als Sharon van school kwam, moest ze huishoudelijk werk doen en daarna werd ze de straat opgestuurd om voor geld te bedelen. Ze is regelmatig opgepakt door de stadspolitie en bracht de nacht dan door in de cel. Als ze vervolgens zonder geld thuiskwam, werd ze door haar moeder geslagen.
Gezien Sharons heftige verleden werd zij gezien als een uitdaging om in Kiota te plaatsen. Maar wonderlijk genoeg wist zij zich binnen de kortste keren helemaal aan te passen.

Sharon is een typisch tienermeisje, zo houdt ze van kletsen met haar vriendinnetjes. Toch kan ze zich op sommige momenten terugtrekken en lijkt ze erg verdrietig. Op school komt ze goed mee en weet altijd haar huiswerk keurig af te ronden. 

• gedeeltelijk gesponsord •


Teresia Ndila - 17 jaar

Teresia woonde in Ol Donyo Sabuk, Kilimambogo, Thika. Ze heeft nog 2 oudere (half-)broers en 3 oudere (half-)zussen. Nadat haar moeder in september 2012 overleed aan AIDS en trok Teresia bij haar 16-jarige zus in (die zelf een kindje had). Haar zus hield haar echter van school af en sloeg haar. Teresia werd eerst samen met haar zus begeleid vanuit de stichting Circle4Life. Vanuit daar is ze geplaatst bij Kiota om een veilig thuis te hebben waarin ze zich kan ontwikkelen.

Teresia is een vrolijke en pittige meid die heel goed voor zichzelf weet op te komen. Ze helpt graag mee in het huishouden van Kiota. Ze wil later lerares worden en kinderen helpen die het net als haar niet getroffen hebben. 
• gedeeltelijk gesponsord •


Sharon Roko - 20 jaar

Sharon Roko komt uit de buurt van Gatanga bij Thika in Mugumoini. Zij woonde samen met haar alleenstaande moeder die overleed in 2004. Haar oma heeft toen proberen voor haar te zorgen, maar deze leed aan HIV en de daaruit voortvloeiende ziektes. Sharon moest dus vooral voor zichzelf zorgen. 
Haar jonge oom die geen vrouw had woonde ook bij hun op het terrein wat een grote zorg was. Sharon was erg kwetsbaar voor mishandeling van haar oom. 

Ondanks haar leeftijd, zit Sharon een paar klassen lager vanwege de slechte kwaliteit van onderwijs die ze heeft gekregen. 
 

Visie, missie & doel


Sponsor een kind
  
Vrijwilligers gezocht voor weeshuis in Kenia


Alle rechten voorbehouden © 2010 - 2020 Stichting Kumbatio Nederland