Opgericht in oktober 2010

Opgericht in oktober 2010

Reïntegratie

Reïntegratie of makkelijker gezegd ‘hereniging’ van het kind met de familie is iets waar we eens op richten. We hebben tot 2018 eraan gewerkt om ervoor proberen te zorgen de kinderen van Kiota een stabiele, emotionele fundering te geven, waarop ze verder kunnen bouwen aan hun toekomst. Het doel was om ze dan op hun 18de met een goed gevoel ‘uit te laten vliegen’ daar waar hun pad hun naartoe zou leiden.

Vanaf 2018 is dit beleid gewijzigd en zijn we nu aan het werk met zowel het kind als de familie. 

Convention of the Rights of the Child

Sinds 2018 is de boodschap vanuit de Verenigde Naties doorgesijpeld naar alle ontwikkelingslanden dat zij ervoor moet zorgen dat kinderen zoveel mogelijk bij hun familie kunnen opgroeien. Dit is een internationale overeenkomst ‘United Nations Convention on the Rights of the Child (UNCRC)‘ waarin de burgerrechten, politieke, economische, sociale en culturele rechten van ieder kind staan vastgelegd ongeacht huidskleur, achtergrond en religie. 

Dit betekende een enorme ommezwaai in ons beleid op veel gebieden, omdat we nu de taak hebben gekregen vanuit de overheid er alles aan te doen een kind weer bij de familie terug te brengen. Dus niet meer tot hun 18de in een weeshuis. Op deze manier zal de familie meer verantwoordelijkheid voelen voor hun kind en zal een weeshuis niet meer zo snel nodig zijn. Het is een hele uitdaging, omdat een kind natuurlijk niet voor niets in een weeshuis of kindertehuis is opgenomen. Terugbrengen naar de oude gezinssituatie – voor zover die bestaat – is in elk geval geen optie voor Kumbatio. Het criterium is voor ons in elk geval dat het kind in een veilige, gezonde en constructieve familie-omgevings terecht komt. Dit kan zijn bij een tante, oom, oma, opa of oudere zus of broer. Mochten we geen familie vinden die kan voldoen aan de criteria, dan moet er worden gezocht naar verdere familieleden of vrienden van de familie. Als dat niet mogelijk is, kan het zijn dat er een kind-gezin moet worden opgezet waarbij veel begeleiding nodig is van de social worker en psycholoog. 

Aanpak reïntegratie Kiota

Ons reïntegratie-programma bestaat uit het vinden van de juiste familieleden, het voeren van gesprekken met die familie en de psycholoog en social worker en niet het minst belangrijke: het voeren van gesprekken met het kind zelf. Het kind zelf heeft namelijk het laatste woord of hij/zij bij dit familielid wil wonen. Het kind gaat dan een soort van proef-wonen bij de familie, dit wordt geëvalueerd en als dan gebleken is dat dit goed verlopen is en dus een kans heeft op een goed verder verloop, dan wordt dit neergelegd bij de District Children’s Officer die hiermee schriftelijk akkoord moet gaan. De laatste stap is de goedkeuring door de rechter die de voogdij juridisch vastlegt bij de betreffende familie.  Voor dit doorlopende traject is continue geld nodig om ervoor te zorgen dat de kinderen goed terecht komen. Hiervoor zijn we daarom altijd op zoek naar donaties.
nl_NLNL

Geef hier je donatie* en gegevens op

*Paypal en SEPA Bank Transfer kan internationaal gebruikt worden
*iDeal is alleen te gebruiken voor Nederland

Met PayPal doneren? Klik op onderstaande button:

Met iDeal of bankoverschrijving? Vul onderstaand formulier in:

Kies of je een eenmalige of maandelijkse donatie wil doen

ValutaBedrag

Vertel, vertel!

We zijn natuurlijk heel benieuwd wat je van onze nieuwe website vindt!